Jeho přípravu by měl umět zvládnout každý grilovací nadšenec. V dnešním dílu grilovací akademie vám David Kubricht ukáže, jak na americký Pork Belly Burnt Ends. Jedná se o pomalu zauzené kořeněné kostky bůčku s barbecue omáčkou, máslem a medem.
Z prorostlého bůčku bez kosti nejprve sundejte kůži a rozkrájejte asi na 3 centimetrové kostky, které okořeňte pikantním barbecue kořením. Mistr grilu zvolil vlastní směs ze soli, cukru, papriky, česneku. Kostky okořeňte ze všech stran. „Často se mě ptáte, proč je v kořenících barbecue směsích cukr. Maso je díky němu křehčí a zároveň vytáhne všechny ostatní chutě,“ vysvětluje pipMaster. Navíc sladký cukr se sám o sobě výborně snoubí s chutí vepřového masa a jeho povrch ve výsledku krásně zkaramelizuje. Cukr najdete ve většině amerických BBQ kořeních.
Gril roztopte na 120 stupňů, přidejte dva špalíky třešňového dřeva a kostky v něm nechte asi hodinu a půl zaudit nepřímou metodou, což znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.
Zauzené kostky přendejte do hliníkové misky, na ně dejte několik plátků másla, celkem asi 50 gramů. Přidejte 1 až 2 lžíce medu. „Med nám stejně jako cukr krásně zkaramelizuje a udělá nám to krásnou glazuru. A kdo nechce použít med, může ho nahradit třtinovým cukrem,“ vysvětluje pipMaster. Na maso dále přidejte trochu pikantní barbecue omáčky, mistr grilu zvolil řidší Croix Valley 'n Spicy Sauce & Marinade, aby se vše dohromady dokonale zredukovalo a vyvařilo. A vše nakonec podlijte asi jedním deci jablečného džusu, aby se vše dobře odpařovalo. Misku přikryjte alobalem a vraťte zpátky do grilu. Teplotu v grilu zvedněte na 160 až 170 stupňů na další hodinu a půl.
Maso nakonec ještě promíchejte a ihned servírujte. Dozdobte několika plátky chilli papričky a podávejte s chlebem. „A jak poznáte, že je Pork Belly Burnt Ends správně hotový? Jednoduše vezměte jeden kousek masa mezi prsty a musíte ho lehce úplně rozmáčknout. K bůčku samozřejmě nesmí chybět dobré pivo a jak jsem říkal na začátku, tenhle pokrm by měl umět každý mistr grilu, protože to je naprosto božské jídlo,“ uzavírá pipMaster.