Na rozhraní Krkonoš a Českého ráje stojí vesnička Bystrá nad Jizerou a na jejím konci ranč Silverstone, kde vám mistři grilu David Kubricht a Daniele Govoni ukážou, jak na marinovaného lososa s jasmínovou rýží a studenou asijskou omáčkou.
Příprava lososa je velmi jednoduchá. Podle tohoto receptu jej můžete udělat v jakémkoli grilu s víkem. Potřebovat budete jen mokré cedrové prkénko, aby se vám ryba nepřipálila nebo nepřichytila na rošt a na konci zůstala celá. „A protože budeme rybu grilovat v přímé zóně, tak nám namočené dřevo začne do masa uvolňovat aroma a přidá masu další chuť,“ vysvětluje David Kubricht.
Losos patří mezi nejvšestrannější ryby a nabízí nespočet úprav počínaje konzumací syrové ryby v úpravě carpaccio nebo jako přísadu do sushi přes vaření ve vodě anebo páře, přípravu metodou sous-vide až po grilování. Jemně aromatické a chutné maso ryby je sice relativně tučné, ale zato zdravé, a to především díky velkému množství omega-3 mastných kyselin, vitamínů skupiny B a D, selenu a draslíku.
Filety s kůží nejprve očistěte o zbytek kostí, upravte na délku použitého prkénka a vložte do podlouhlé skleněné misky. Prkénko namočte do studené vody a mezitím si připravte marinádu. Na ní budete potřebovat: 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky chilli vloček, 1½ lžičky bílého mletého pepře, 4 stroužky utřeného česneku, dále přidejte 3 lžíce sójové omáčky Kikkoman a olivového oleje Monini. Nakonec zakápněte tabascem nebo jinou pálivou omáčkou podle chuti a vše důkladně promíchejte. Hotovou marinádou potřete připravené filety a podle výšky masa nechte hodinu až dvě marinovat.
Gril rozpalte na 180 stupňů. Z vody vytáhněte cedrové prkénko a dejte nahřát na 5 minut do grilu. Poté jej potřete trochou olivového oleje, vyskládejte na něj namarinované filety a vložte zpátky do grilu, kde je nechte grilovat zaklopené asi 20 minut, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne přesně 50 stupňů. K tomu použijte teplotní sondu.
Než se ryba udělá, uvařte si jasmínovou rýži a k ní si připravte studenou asijskou omáčku podle evropského mistra grilu Daniela Govoniho. Do misky dejte 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 stroužek prolisovaného česneku, přidejte pár tenkých plátků chilli papričky, 10 lžic sójové omáčky Kikkoman a 1 lžíci extra panenského olivového oleje Monini. Suroviny důkladně promíchejte.
„Sonda hlásí hotovo a můžeme servírovat,“ hlásí pipMaster David Kubricht. Ugrilované filety nakrájejte na jednotlivé porce a do misek nandejte uvařenou jasmínovou rýži a připravenou asijskou omáčku. Nakonec dozdobte tenkými plátky žluté chilli papričky a jarní cibulky. Takto naservírovaného lososa ještě trochu dosolte. „Marináda je sice slaná, ale ne tolik, aby to stačilo,“ upozorňuje pipMaster.
„Losos je vynikají, krásně jemný, není přepečený a ta omáčka k tomu, to je pecka,“ oceňuje výsledný pokrm pipMaster.