Láska k červeném masu dala italským řezníkům za vznik pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové rolky plněné sýrem a slaninou se staly místním hitem a najdete je snad na všech pouličních trzích italského poloostrova. Mistři grilu vám dnes ukážou, jak si tuto jednoduchou a rychlou pochoutku s ementálem, pršutem a salsicciou udělat na grilu.
A cože to vlastně jsou ony legendární bomby z Apulie? „Jedná se o typický pouliční pokrm z místního poloostrova. Je to mix třech různých druhů masa a sýra,“ vysvětluje Daniele. Tyto „bomby“ o velikosti 3 až 5 centimetrů se v Apulii servírují v malých papírových kornoutech anebo na krajíci chleba společně s červeným vínem.
Místo tradiční italské pancetty doporučil pipMaster Danielovi použít několik týdnů vyzrálé pršuto z panenky z Pršutérie Chovaneček. „Jeho vynikající chuť podtrhuje jalovec, pepř, vavřín a koriandr s jemným zauzením bukovým dřevem,“ pochvaluje si pipMaster.
Nejprve si připravte kilo vepřové krkovice a nakrájejte ji zhruba na tří milimetrové plátky. Poté nakrájejte na tenké plátky pršuto a sýr na menší kostky. Do původního receptu se dává italské caciocavallo, to však není v českých podmínkách běžně sehnatelné, proto Daniele vybral český polotvrdý zrající ementál Miil, který se do rolek také hodí. Ementál zraje 8 týdnů při 3 různých teplotách a díky tomu má jemnou ovocnou a lehce oříškovou chuť. Dokonce na jedno kilo tohoto sýra se prý spotřebuje 11 litrů kravského mléka. Nakonec zbavte čerstvou salsicciu střívka a můžete začít s kompletací rolek.
Připravte si jeden plátek krkovice, na jeden konec dejte dva plátky pršutu, rozmačkejte kousek salsiccie a do něho zabalte kostičku sýra. „Kostičku sýra se snažte celou obalit salsicciou,“ radí Daniele. Tento karbanátek vložte na plátek masa s pršutem a co nejpevněji zabalte. „Abyste měli jistotu, že vám rolky budou držet pohromadě, doporučuji je propíchnout jednou až dvěma jehlami,“ dodává mistr grilu. Ten samý postup zopakujte i u ostatních rolek.
Připravte si plechový pekáček a rolky okořeňte grilovacími ruby. Na všechny použijte směs základního koření SPoG ze soli, pepře, cibule a česneku. A na jednu polovinu rolek ještě navíc přidejte dostatečnou vrstvu jemně medového Honey rubu. S takto připravenými rolkami můžete do grilu. Gril roztopte na 180 stupňů a grilujte přímou metodou. Rolky vždy po dvou minutách otáčejte po dobu 15 až 20 minut, dokud teplota v mase nedosáhne 75 stupňů. Bomby z Apulie servírujte nejlépe s teplou bagetou a červeným vínem Doppio Passo Primitivo Rosato Puglia.