Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční úpravě než na Velikonoce. V dnešním dílu grilovací akademie vám David Kubricht ukáže, jak si je připravit na grilu v barbecue úpravě s lehkým bramborovým salátem.
Nejdříve si uvařte vejce. Vložte je do vroucí vody a nechte je 4 až 5 minuty dle velikosti vejce povařit. Tak docílíte, že bílek bude zcela tuhý, ale žloutek krásně tekutý. Po vytažení z vody je lehce naťukněte a ponořte na chvíli do ledové vody, aby se dobře loupala. Nenechte je ale ve vodě vychladnout úplně a loupejte je opatrně, protože nejsou zcela uvařená.
Mezitím si z 0,75 kg bůčku a 0,5 kg předního hovězího připravte v mlýnku mix mletého masa. Na obalení 1 vejce počítejte s 20 deky masové směsi. Na mletí použijte šajbu 3 mm a maso namelte. „Ideální je maso namlít co nejjemněji, bude se vám pak líp vejce s masem tvarovat,“ radí mistr grilu. Umleté maso dostatečně okořeňte směsí Bacon rub z cukru, soli, sušené sladké papriky, chilli a granulované cibule. Zapracujte do masa a vytvarujte z nich koule. Pokud máte po ruce váhu, tak si maso odvažte, ať máte všechny stejně velké, aby se v grilu udělala najednou, jako u receptu na burger Juicy Lucy.
Na potravinářskou fólii položte odváženou masovou kouli, ze které vytvarujte placku. Na ní vložte oloupané vejce a za pomocí fólie maso obtočte okolo vajíčka, jako ve videu. S takto připravenými vejci můžete do grilu, který si rozehřejte na 180 stupňů. Masová vejce grilujte nepřímou metodou zhruba půl a tři čtvrtě hodiny, dokud nebude v mase 65° C. „Pozor, abyste teploměrem nepropíchli vejce, měřte pouze teplotu v mase,“ radí pipMaster.
Než se vám maso s vejci zaudí připravte si lehký bramborový salát. Do něj použijte půl kila uvařených salátových brambor pokrájených na menší kousky, 2 až 3 nadrobno pokrájené šalotky a stejný počet nakládaných posekaných okurek a 6 ředkviček. Přidejte na plátky pokrájený 1 plátek sterilované pečené papriky, 2 lžičky dijonské a hrubozrnné hořčice a 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje Monini. Osolte, opepřete a vše zlehka promíchejte. Výslednou chuť salátu můžete doladit lákem z okurek.
Po přípravě salátu se vraťte ke grilu, kde dokončete skotská vejce. Povrch vajec zlehka potřete kvalitní barbecue omáčkou, kterou nechte v grilu další 2 až 3 minuty zaschnout. David Kubricht tentokrát zvolil omáčku Croix Valley Rhubarbecue s úžasnou kombinací čerstvé rebarbory a sladké kouřové chuti medové barbecue omáčky. Před vyndáním vajec z grilu ještě zkontrolujte finální teplotu v mase, měla by být přesně 72° C. Vejce servírujte s připraveným bramborovým salátem.
Úspěšnost výsledku samozřejmě poznáte až při rozkrojení skotského vejce, zda se vám žloutek udělal příliš anebo málo. „Stát se to samozřejmě může, ale jak vidíte, dopadlo to úplně skvěle, a když žloutek přetáhnete, bude to chutnat pořád skvěle,“ uzavírá spokojený pipMaster.