Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodci ukáží nevšední přípravu camembertu obaleného v mletém mase a slanině se salátem z grilovaných meruněk, pekanových ořechů, polníčku a vermutu.
Pro úpravu sýru na grilu je důležitý i jeho výběr. David Kubricht zvolil měkký zrající sýr z kravského mléka s ušlechtilou plísní Miil z tatranské mlékárny. „Speciálně tento sýr totiž obsahuje termofilní kultury, které vydrží i vysoké teploty na grilu, takže pro grilování je ideální volbou,“ říká hned v úvodu epizody pipMaster.
„Uděláme si něco jako plněný puk,“ vysvětluje svůj dnešní záměr. Potřebujete k tomu kilo mletého hovězího masa. Použít můžete i mix vepřového z bůčku, plece či krkovice. Z masa nejprve vytvořte na pečícím papíru placku, kterou vložte do vysokého tvořítka na burgery a pomocí dalšího kousku masa camembert v tvořítku uzavřete. Pokud nemáte po ruce tvořítko, můžete si ho jednoduše vyrobit z PET lahve. „Naplněné tvořítko pak otočte a kroužek ještě stáhněte dolů, ať se vám to hezky zarovná,“ ukazuje postup pipMaster.
Tvořítko sundejte z puku a dostatečně ho okořeňte z obou stran kořenící směsí Steak & Burger ze soli, bylin a koření z papriky, česneku a cibule, která je speciálně určena pro grilování steaků a burgerů na žhavém uhlí. Toto koření dodá pokrmům klasickou chuť z amerických steakhousů.
Dále si připravte snídaňovou slaninu, která je ještě určena k dalšímu tepelnému zpracování. „Její výhodou je, že se dá pěkně natahovat, když použijete klasickou anglickou, tak s tou vám to půjde hodně těžko,“ upozorňuje pipMaster. Slaninu vyskládejte do hvězdy, podle videa. Puk položte na její střed a jednotlivé konce přetáhněte proti sobě. Otočte a posypte další kořenící směsí Hot BBQ, která chuť pokrmu příjemně oživí, a navíc mu dodá krásnou barvu. Kořenící směsi se dají vzájemně krásně kombinovat a můžete tak vytvářet nové a nové varianty chutí a vůní.
„Gril rozpalte na 180 až 200 stupňů, přesná teplota není v tomto případě až tolik důležitá. Puky v něm nechte dělat nepřímou metodou asi půl hodiny,“ komentuje další postup.
Mezitím si připravte salát, podle Daniela Govoniho. „Bude to trochu jiný salát, uděláme si ho z grilovaných meruněk s polníčkem, grilovanými pekanovými ořechy a hodně suchým Cinzanem. Když vermut zkombinujete se sladkým ovocem a přidáte ještě med, vytvoříte velice chutný dresink,“ upřesňuje svůj plán italský mistr grilu.
Nejprve si v suché litinové pánvi rozpečte pekanové ořechy. Opečené vyndejte do skleněné misky, ve které budete salát kompletovat. Do stejné, již nahřáté pánve dejte trochu olivového oleje Monini a vyskládejte do ní řeznou stranou rozpůlené a vypeckované meruňky, které dělejte 1 až 2 minuty, dokud nezkaramelizují.
Mezitím si připravte dresink. Do prázdné misky nalijte olivový olej, přidejte trochu citrónové šťávy a vše zkombinujte se lžičkou dijonské hořčice. „Pro přidání sladké chuti přidejte lžíci medu, dvě špetky soli, trochu pepře, dvě lžíce Cinzana Extra Dry a vše důkladně promíchejte,“ popisuje postup přípravy a dodává „dijonská hořčice vám v dresinku vytvoří emulzi a bude to skvělé.“
Zkaramelizované a měkké meruňky sundejte z grilu, pokrájejte je na větší kousky, a ještě horké dejte do připraveného dresinku. „Chvíli počkejte, než meruňky vystydnou a teprve pak je promíchejte s dresinkem dohromady,“ doporučuje Daniele. Přidejte pekanové ořechy a těsně před servírováním camembertu smíchejte připravený salátový základ s polníčkem.
Zhruba po půl hodině změřte teplotu v mase, dokud v něm nebude 60 až 65 stupňů. „S teploměrem opatrně, píchněte ho pouze do masa, jinak by vám mohl sýr vytéct,“ upozorňuje pipMaster. Ugrilované puky nakonec potřete BBQ omáčkou Sweet Baby Ray’s Original a nechte je grilu ještě 5 minut zaschnout.
Servírujte s připraveným čerstvým salátem. „Perfektní a naprosto skvělá kombinace surovin,“ říká spokojený pipMaster a dodává „Všechny suroviny, který jsme dneska použili najdete samozřejmě i na Rohlíku.“