Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidýlka dostanou z roštu pořádnou porci chuti navíc. Zejména ta v asijském stylu, jejichž snadnou přípravu vám dnes ukáží průvodci grilovací akademií.
Nejprve si připravte kuřecí maso. Průvodci sáhli po české produkci z farmy Druhaz v Sedlčanech. Jejich maso pochází z pomalu rostoucích kuřat, která jsou přes padesát dnů chována v podestýlce ze slámy a krmena směsmi bez geneticky formulovaných organismů (GMO).
„Jako první krok zbavte křídla letek. Samozřejmě, kdo je má rád může si je tam nechat, ale osobně je nemusím, protože se v grilu mohou spálit. A navíc, když je ořežete, tak si z nich můžete udělat krásný vývar. V dalším kroku křídla uprostřed nařízněte ke kloubu, aby se vám nesjížděla a lépe se propekla,“ radí pipMaster ve videu. Takto připravená křídla můžete začít marinovat.
Do velké misky nejprve prolisujte 2 stroužky česneku, přidejte 5 gramů najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru. Přidejte 5 polévkových lžic sladké sójové omáčky, 1 lžíci sezamového oleje, která marinádě dodá perfektní chuť.
Do marinády dále přidejte ještě 1 lžičku černých sezamových semínek a jednu najemno posekanou jarní cibulku. Marinádu důkladně promíchejte, naložte do ní kuřecí křídla a nechte alespoň hodinu marinovat. Po hodině můžete s křídly do grilu.
Gril rozpalte na 190 stupňů. Ideální teplota pro křídla je někde mezi 180 až 200 stupni. Křídla grilujte nepřímou metodou 45 až 60 minut, dokud nebudou propečená a nechytnou zlatou barvu. „Křídla vyskládejte na rošt dokola, nedávejte je úplně do kraje, protože tam proudí horký vzduch výrazně více a křídla by se vám mohli připálit,“ radí pipMaster a dodává „křídla je samozřejmě potřeba občas otočit, protože zespoda vám to bude víc hřát než shora a opět by se vám křídla mohla připálit.“
Mezitím si připravte asijskou omáčku z pár surovin, kterou je budete nakonec potírat. Do misky dejte 6 lžic omáčky ze směsi chilli papriček a česneku Sriracha, dále 3 lžíce Hoisin omáčky, lžičku a půl medu a jako poslední přidejte lžíci rýžového octu a důkladně promíchejte.
Jakmile teplota v mase dosáhne 85 stupňů potřete je připravenou omáčkou a nechte ji na křídlech ještě 10 minut v grilu zaschnout. „Křídla budou samozřejmě mít kvůli různým velikostem různé vnitřní teploty, finální teplota pro sundání z grilu je někde okolo 90 stupňů,“ upozorňuje pipMaster, který ke kontrole teploty uvnitř masa použil teploměr.
Po sundání z grilu můžete křídla ještě lehce potřít připravenou omáčkou. Dozdobte lehce posekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Ke křidélkům v asijském stylu se hodí víno Wohlmuth Sauvignon Blanc Ried Steinriegl ročník 2020. Víno pochází z oblasti Südsteiermark a má intenzivní vůni květu černého bezu s nádechem grapefruitové kůry a bylinných tónů.
„Jdeme to ochutnat. Ideální je, když to ještě můžete v kloubu krásně rozlomit, aby vám to při konzumaci šlo krásně od kosti. Asijská křídla jsou krásně šťavnatý, mají parádní pikantní chuť a krásně kořeněný,“ uzavírá spokojený pipMaster a jeho kolega Daniele dodává „pálivé, ale není to agresivní, fakt chutnají dobře.“