Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme vepřovou panenku s restovanými nudlemi a česnekovou barbecue omáčkou.
Začneme očištěním vepřové panenky, kterou zbavíme blan a budeme marinovat. Vepřové maso použijeme z Dolního Rakouska z oblasti Weinviertel, kde jsou vepříci plemene NÖ Duroc krmení drcenou kukuřicí a obilnou kaší. Jejich maso a tuk je proto pevný
Pro marinování je základem správný výběr kvalitní omáčky. Použijeme proto medovou omáčku teriyaki od Kikkomanu, která patří mezi nejoblíbenější značky s tradičními japonskými produkty jak v samotném Japonsku, tak ve Spojených státech.
Do misky dáme 6 lžic teriyaki omáčky, stroužek pokrájeného česneku, lžíci lehce rozdrceného koriandru a postupně vmícháme sezamový olej. Panenku naglazujeme připravenou marinádou, ideálně v nějakém pekáčku a necháme alespoň 15 minut odležet v ledničce, ze které ho pak vložíme rovnou na rozpálený gril.
Mezitím si připravíme zeleninu do woku. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájíme hrst hub shiitake a na jemné nudličky nakrájené 2 sladké chilli papričky. Jarní cibulku pokrájíme na větší kousky směrem ke stvolu na šikmo.
A připravíme si mangold, který jen překrojíme. Před 300 lety byl mangold ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou. Později ho vytlačil špenát, tehdy nově objevená zelenina. Mangold chutná právě podobně jako špenát a má podobné uplatnění i pravidla pro přípravu. Obsahuje řadu výživných látek či antioxidantů a upevňuje zdraví. Jeho stonky mohou mít bílou, žlutou i červenou barvu. Sezona mangoldu začíná v květnu a končí právě teď, v září. Nakonec si na mandolíně nakrouháme na jemné nudličky čtvrtku hlávkového zelí. Po přípravě všech surovin se můžeme vrhnout ke grilu.
Keramický gril Kamado Joe rozpálíme na 250 °C a v přímé zóně naložené maso zatáhneme asi minutu z každé strany. Panenky poté přendáme do nepřímé zóny, kde je necháme přibližně 10 minut dojít na 56 °C, pak vyndáme z grilu a necháme 5 minut odpočívat. Maso nám mezitím dojde na 62-63 °C. V průběhu grilování nesmíme zapomenout na potírání masa předem připravenou marinádou.
Mezitím rozehřejeme wok, do kterého přidáme trochu slunečnicového oleje a zázvor. Orestujeme, přidáme pokrájené zelí, houby, stébla jarní cibulky, chilli papričku a předvařené thajské nudle. Vše v pánvi několikrát prohodíme. Nakonec přidáme lístky čerstvého mangoldu, podlijeme sójovou a teriyaki omáčkou a můžeme servírovat.
Restované nudle vložíme do hlubšího talíře, vepřovou panenku prokrájíme na tenké plátky, které pokládáme na nudle. Celý pokrm dodekorujeme smaženou šalotkou, drcenými arašídy, snítky koriandru a lehce posypeme sladkou chilli papričkou. Vepřová panenka s restovanými nudlemi je prostě parádní kombinace.